Nasveti za hranjenje, kadar ni materinega mleka

Za mladičke je zelo pomembno, da se jih hrani v rednih časovnih intervalih. Mladičke, mlajše od enega tedna, je potrebno hraniti na vsaki dve uri, 10-krat dnevno. Po 7-ih dneh jih hranimo vsaki 2 uri in pol, po 14-ih dneh pa na vsake 3 ure. Ponavadi lahko spustite eno, dve ali več hranjenj ponoči, odvisno od fizičnega stanja mladička. V vsakem primeru je vedno potrebno hraniti z očmi, saj je vsak mladiček unikaten.

POMEMBNO: dobro zmasirajte mladičke po trebuščku po vsakem hranjenju, da bo njihov prebavni sistem pravilno deloval!

Nasveti za hranjenje, ko je premalo materinega mleka

Zaradi nujno potrebnih protiteles je pomembno, da pasji mladiči in drugi novorojeni mali sesalci dobijo kar se da veliko materinega mleka, še posebej v prvem tednu po rojstvu. Zato je tudi tako zelo pomembno, da vztrajno spodbujate novorojene živali, da se izmenjujejo pri pitju in dobijo zadostne količine materinega mleka. V ta namen uporabite samo polovico predpisane količine mleka v prahu na liter vode. S tem bodo potrebe mladička po tekočini izpolnjene, medtem ko del potreb po hrani ostaja neizpolnjen. Če mladički ne pijejo dovolj (ali nočejo piti), lahko vedno dopolnite hranjenje z nadomestnim mlekom Farm Food No.1. Če je potrebno, lahko v drugem tednu preidete na standardni odmerek.

Napotki

Za pripravo mleka vedno uporabljajte čisto posodo! Med mešanjem v toplo vodo (40–50 °C) dodajate mleko v prahu. Mleko nato ohladite na 38°C. Dnevna količina mleka, ki jo mladiček potrebuje, je odvisna od njegove teže. Osnovno pravilo je, da mladiček popije 15 ml na 100 g telesne teže dnevno. Za pravo razmerje upoštevajte naslednje: na 1 merico (7.5 g) Farm Food No.1 potrebujemo 25 ml vode, oz. 300 g mleka v prahu na liter vode.

Primer: pasji mladiček, težak 300 g, potrebuje približno 3 x 15 = 45 ml mleka dnevno, mladiček, težak 80 g, pa približno 0.8 x 20 = 16 ml dnevno.

Kako mladiče privaditi na trdo hrano?

“Brez dobre črevesne flore ni dobrega zdravja” se glasi slogan, ki po naših izkušnjah dobiva vedno večji pomen. Srečujemo se z naraščajočim številom primerov diareje in drugih črevesnih težav (in to ne samo pri pasjih mladičih). To je posledica slabo razvite črevesne flore. O slabo razviti črevesni flori govorimo takrat, kadar v črevesju ni prisotnih dovolj različnih kolonij bakterij. V tem primeru se hrana ne prebavi pravilno, začne gniti, kar vodi do fermentacije v debelem črevesju. Zaradi tega se pojavi diareja in pes je ujet v začaranem krogu, iz katerega se težko reši brez pomoči pri vzpostavitvi stabilne črevesne flore.

Dobro zdravje se začne z dobro črevesno floro.

Prvi pogoj za dobro zdravje je, da se že v zgodnji fazi življenja razvije stabilna črevesna flora. Glede tega so še posebej pomembna naslednja dejstva:

  • pasji mladiči se skotijo brez vsakršne črevesne flore;
  • mladičkom se mora črevesna flora razviti z vnosom neškodljivih bakterij s hrano;
  • vse vrste suhe hrane so v osnovi sterilne in zato ne prispevajo k vzpostavitvi črevesne flore!

Prehod na trdno hrano

Hranjenje mladičkov s trdo hranose prične pri 4 tednih starosti. Ponudite mladičku sveže meso, ki vsebuje neočiščene vampe, skupaj s Farm Food HE, tako da lahko mladiček izbira. Postopoma mu začnite dajati manj mleka in več svežega mesa ter Farm Food HE. Ohranite število hranjenj dnevno,  vsakokrat pa mu dajte manj mleka. V obdobju od 6.do 8.tedna počasi preidite na Farm Food HE. Tekom teh dveh tednov mu dajte manj svežega mesa in več Farm Food HE (še vedno razdeljeno na najmanj 5 obrokov dnevno).

Podrobneje:

Pri starosti od 3. do 4. tedna začnite z dopolnilnim hranjenjem pasjih mladičev, ki ga razdelite na najmanj 5 obrokov dnevno. Začnite s Farm Food Fresh Menu, da se mladiči navadijo na koristne bakterije. Postopoma zmanjšujte količino mleka in povečujte količino svežega mesa.

Od približno 5. tedna dalje lahko izdelek Farm Food Fresh Menu Beef Complete mešate z manjšo količino Farm Food Fresh Menu Tripe and Heart Complete. Nadaljujte s številom dnevnih hranjenj, a vsakič zmanjšajte količino mleka.

Pomembno: mladiček naj ima ves čas na voljo svežo pitno vodo.