Pomagajte mojemu psu…ima alergije na hrano.

Vse več je poročil o zdravstvenih težavah pri psih, ki so posledica alergije na hrano. Pri alergiji na hrano imunski sistem preveč burno reagira na določene beljakovine (alergene), ki so v hrani. Ustvarijo se protitelesa, ki imajo opravka z alergeni in ki jih psi brez alergij nimajo. Gre za reakcijo protiteles, ki potem sprožijo simptome.

Izkušnje so pokazale, da so črevesne bakterije pri alergiji na hrano v neravnovesju. Nekateri so celo mnenja, da je neuravnotežena črevesna flora najpomembnejši vzrok za večino alergij, kar vodi do diagnoze ”lažna alergija”, ki nima nič skupnega z resničnimi specifičnimi dednimi alergijami.

Kako lahko pride do ”lažne alergije”?

Predstavljajte si, da vaš pes trpi za določeno resnično dedno alergijo na prehrano. Ker so psi nasledniki volkov, bi bilo pošteno domnevati, da so določeni volkovi tudi trpeli za alergijami na hrano, sicer se alergije na prehrano nebi nikoli mogle prenesti v gene naših psov.

Če ta domneva velja, potem moramo odgovoriti na vprašanje, kako je bil volk sposoben preživeti. Vsi pripadniki volčjega krdela so bili odvisni od letnega časa in okolja ter so bili izredno odvisni od plena, ki je bil na voljo (od velikih prežvekovalcev do miši), in druge sezonsko razpoložljive hrane (oreški, koreninice, iztrebki itd.). Posledično so imeli vsi volkovi iz tropa dostop do obsežne raznolikosti beljakovin. Enakih beljakovin so bili deležni tudi mladiči.

V svetu volčjih tropov velja – in je vedno veljalo – ”pojej, kar imaš na voljo, ker to je vse, kar lahko dobiš.”

Predstavljajte si, da je imel del tropa alergije na beljakovine, ki so izhajale iz goveda ali severnega jelena. Ti volkovi bi imeli resne težave v ”travnati sezoni”. Druga skupina bi imela težave ob istem času, če bi bili alergični na recimo beljakovine muflona itd. Predstavljajte si, da bi imel del tropa alergijo na beljakovine hrčkov ali miši. Ta skupina bi imela resne težave pozimi.

Če bi zgornje razmišljanje veljalo, potem bi volkovi izumrli daleč nazaj, ali pa bi se razvili v vrsto, katere geni nebi imeli teh dednih življenjsko nevarnih alergij. Ker naši psi izhajajo iz volka in prenašajo iste gene, je zelo velika verjetnost, da lahko večino alergij uvrstimo med ”lažne”. Glede na to, da alergije večinoma sprožajo beljakovine, ki niso bile v celoti prebavljene, je bistveno, da ugotovimo, zakaj se prebavni proces ne zaključi.

Glavni vzrok za alergije na hrano pri psu se pojavi, kadar pes razvije preobčutljivost (intoleranco) na določene kemične dodatke v hrani, kot so antioksidanti, konzervansi, barvila itd. Ta vrsta ”prehranske intolerance” se pogosto nanaša na izdelke, s katerimi pes na začetku ni imel težav. Pri uživanju take hrane se z akumuliranjem škodljivih snovi, pretežno v telesni maščobi, jetrih ali koži, tudi pri normalni količini zaužite hrane sčasoma pojavijo negativne reakcije. Reakcije v črevesju npr. pomenijo, da se beljakovine niso ustrezno razgradile, rezultat pa so alergijske reakcije (najpogosteje se kažejo kot težave s kožo ali črevesne težave).

Naslednji vzrok za alergije je nedvomno v modernem načinu proizvodnje pasje hrane, v t. i. ekstrudiranju in ekspandiranju, pri katerem se sestavine pregrevajo do take mere, da v sestavinah prihaja do neželenih sprememb. S pregrevanjem so še posebej prizadete (modificirane) maščobe. Te spremembe na maščobah motijo prebavo v tankem črevesju do te mere, da se beljakovine ne morejo razgraditi v celoti, kar privede so alergij.

Rezultati študij kažejo, da kadarkoli se pojavijo alergije, je pogosto težava v neuravnoteženi črevesni flori. To neravnotežje se običajno manifestira v pojavljanju plinov v želodcu, napihnjenosti, diareji in redkem blatu. Če so črevesne bakterije maloštevilne, poleg tega pa so še premalo raznovrstne, se beljakovine ne morejo razgrajevati pravilno in alergija na hrano je praktično neizbežna.

Kaj napraviti, če se pojavi alergija na hrano?

Zagotovo moramo najprej ugotoviti, ali imamo opravka s pravo alergijo ali ”lažno”. Tako kot pri ljudeh, lahko tudi pri psu s kožnim testom ugotovimo alergijo. Če gre za dedno alergijo, bo test odkril živilo, ki povzroča alergijske reakcije, in tako boste lahko enostavno prilagodili prehrano za vašega psa.

Kožni test pa je lahko pogosto nezanesljiv glede določanja živila, ki povzroča alergijo. V tem primeru je velika možnost, da ima vaš pes t. i. lažno alergijo. Če je temu tako, potem sledite spodnjim navodilom.

  1. Ker se ob alergijah pogosto pojavi tudi neravnotežje v črevesni flori, je najpomembneje pričeti z vzpostavitvijo ponovnega ravnovesja pri črevesnih bakterijah.

Uravnoteženje črevesne flore lahko pospešite tako, da psa nekaj dni hranite najmanj 3-krat dnevno (pse mlajše od dveh let pa 4-krat dnevno) samo s svežim mesom. Pomembno je, da to meso vsebuje velik delež surovih neočiščenih vampov. Hranjenje psa s svežim mesom priporočamo tudi v primeru suma na alergijo na goveje meso, saj se tovrstna alergija pojavi zelo poredko. Hrana s svežim mesom mora biti surova pri sobni temperaturi. Ni potrebno ponavljati, da nikakor ne odmrzujte/pogrevajte zamrznjenega mesa v mikrovalovni pečici, ker se tako uničijo vse bakterije, ki jih pes potrebuje za obnovo črevesne flore.

V primeru hude diareje dajte psu prva 2 do 3 dni surovo meso, ki ste ga za trenutek potopili v vrelo vodo, nato nadaljujte s hranjenjem s surovim mesom. Psa hranite s surovim mesom z neočiščenimi vampi najmanj 7 dni, v vsakem primeru pa najmanj do takrat, ko pri vašem psu zopet opazite temne in konsistentne iztrebke. Ko se črevesna funkcija normalizira, preidite nazaj na hrano Farm Food HE.

Ker alergija na hrano prizadene celoten metabolizem, ki potrebuje kar precej časa, da si popolnoma opomore, je zelo pomembno, da v prvih mesecih psa poleg s Farm Food HE hranite tudi s svežim mesom (ki vsebuje neočiščene vampe) najmanj enkrat tedensko. Ko simptomi alergije prenehajo, mu surovo meso dajte najmanj dvakrat mesečno. Kot alternativa lahko nekaj surovih vampov psu dodate pri vsakem obroku k Farm Food HE.

Če ima vaš pes zdravo, uravnoteženo črevesno floro, potem bo Farm Food HE zagotovila da bo le-ta še naprej ostala v takem stanju. Za pse, občutljive na alergije, je pomembno, da vsake toliko primešate malo surovih vampov k Farm Food HE.

  1. Da vaš pes nebi užival modificiranih ali transformiranih sestavin, je najbolje, da se izogibate ekstrudiranim/ekspandiranim izdelkom. Prepoznate jih tako, da plavajo na vodi.
  2. V nobenem primeru ne dajajte psu priboljškov, npr. sušenih svinjskih uhljev ipd., dokler ne boste v celoti rešili težav z alergijami. Namesto tega mu raje privoščite Farm Food Rawhide žvečilko. Farm Food Rawhide je edina znamka rawhide izdelkov (ki jih ni malo), za katero je garantirana popolna veterinarska kontrola, izdelki pa so primerni za vse vrste psov, ne glede to, katera vrsta alergije jih muči.

Pomembno!

Pogosto se srečamo s primeri, ko se težave med terapijo s svežim mesom za nekaj časa povečajo. Gre za t. i. homeopatsko reakcijo, ki je posledica dejstva, da je metabolizem pričel z razstrupljanjem celotnega organizma. Reakcije so najbolj vidne na koži (izguba dlake, praskanje, mozolji na mehkem tkivu itd.).

 

©Farm Food Dog Food, Gerrit de Weerd, Leaflet from the series ”Help my Dog”: the natural holistic approach to fighting health problems in dogs

Brošura iz serije ”Help my dog”: naravni holistični pristop k reševanju zdravstvenih težav psov.