Vse pogostejše so trditve, da hrana vpliva na obnašanje ljudi in živali. Terapevti, ki se ukvarjajo z vprašanjem obnašanja, vse pogosteje povezujejo boljše počutje pri ljudeh in živalih s spremenjenim načinom prehranjevanja. Še poosebej za pse velja, da so bolj umirjeni, srečni in uravnovešeni, če spremenimo vrsto hrane. Z razlago nekaterih prehranskih dejstev bomo poskušali prikazati, da to ni naključje.

Preobremenjenost jeter

Noben organ ni tako večstranski, kot so jetra, saj so sposobna hkrati opravljati več kot 500 procesov. Poleg številnih drugih, je razstrupljanje zagotovo njihova najpomembnejša funkcija, saj skoraj vse snovi, ki se absorbirajo v kri skozi steno črevesja, končajo v jetrih. Kadar psi z dnevno hrano zaužijejo preveč  strupov in škodljivih snovi, so jetra preobremenjena z njihovo predelavo. To lahko negativno vpliva na druge življenjsko pomembne procese, preobilica strupov v krvi pa lahko povzroča psu  resne zdravstvene  težave.

Jetra so lahko preobremenjena zaradi:

  • prevelike količine tujih snovi v hrani, kot so kemični antioksidanti, barvila, arome in ojačevalci okusov, pa tudi polimerov in prostih maščobnih kislin, ki nastanejo ob pregrevanju maščob;
  • prevelike količine beljakovin v hrani glede na razpoložljivo energijo pri tem pa  morajo jetra predelati višek beljakovin in jih pretvoriti v energijo;
  • pomanjkanja esencialnih sestavin.

Pomanjkanje esencialnih sestavin

Pri današnjem industrijskem načinu proizvodnje hrane pri visokih temperaturah, se esencialne sestavine v hrani izgubijo, ali pa niso več na voljo v potrebnih količinah. Po našem prepričanju se to ne kaže samo v preobremenjenosti jeter, ampak ima pomemben vpliv na obnašanje psa. Za ilustracijo: veliko vitaminov B-kompleksa je toplotno občutljivih, poleg tega so neobstojni tudi na svetlobi in zraku. Ker številni od teh B-vitaminov vplivajo na obnašanje živali, bo izguba vitaminov zagotovo spremenila tudi vedenjske navade psa.

Navajamo nekaj primerov, kako lahko pomanjkanje vitaminov, mineralov in elementov v sledovih  vpliva na vedenje vašega psa.

Vitamini

Vitamin B-1 (tiamin)
Tiamin je pomemben pri prenosu živčnih dražljajev, za koordinirano delovanje mišic in vzdrževanje perifernega živčnega sistema pri psu. Že majhno pomanjkanje vitamina B1 pomembno poveča njihovo razdražljivost in nemirnost.

Vitamin B3 (niacin/nikotinska kislina)
Poleg prebavnih težav in problemov s kožo lahko majhno pomanjkanje vodi do prestrašenosti in depresije.

Vitamin B5 (pantotenska kislina)
Pantotenska kislina spodbuja normalno rast in zdrav živčni sistem in je potrebna za pretvarjanje holina v acetilholin, kar je bistveno za delovanje možganov. Zaradi njenega pomanjkanje so psi občutljivi na stres in psihično utrujeni, vpliva pa tudi na obnovo celic celic.

Vitamin B-6 (piridoksin)
Piridoksin je esencialno pomemben za pravilno delovanje metabolizma, med drugim tudi jeter. Obenem je odločilen pri ustvarjanju serotonina, ki vpliva na delovanje tako možganov, kot tudi živčnega sistema, s tem pa pomembno uravnava delovanje obeh možganskih polovic, ob neravnovesju pa lahko privede do epilepsije. Pomanjkanje Vitamina VB-6 lahko vodi tudi do vseh vrst psiholoških težav. Pomembno je dejstvo, da je piridoksin (B6) vitamin, ki je najbolj občutljiv na toploto od vseh B-vitaminov in ga uniči že temperatura, višja od 85–90 °C. Nezadosten nivo B6 pa tudi moti absorpcijo B12.

Vitamin B12 (Kobalamin)
Kobalamin je odločilnega pomena za zdrav živčni sistem, pomanjkanje lahko vodi do možganskih poškodb in nevroloških težav.

Minerali in elementi v sledovih

Magnezij
Čeprav današnja hrana vsebuje dovolj magnezija, se lahko pomanjkanje pojavlja bolj pogosto, kot bi mislili. Že delno neuravnotežena črevesna flora lahko neposredno vpliva na vnos magnezija. Ker je kar 98% magnezija v mišicah in le 2% v krvi, je zelo težko dokazati njegovo pomanjkanje. Tesnoba in nezaupanje sta najpogostejša pokazatelja pomanjkanja magnezija v telesu. Pes je v primeru pomanjkanja magnezija tudi nesposoben poslušati in se odzivati na okolje, poleg tega pa trpi za nervozo, pogosto se pojavljajo pri njem nepredvidene reakcije.

Mangan
Mangan je esencialnega pomena za normalno delovanje možganov. Pomemben je za aktiviranje encimov, ki so potrebni pri tvorjenju vitamina B1 v telesu. Tako kot pri magneziju je za ustrezno absorpcijo mangana v telesu potrebna uravnotežena črevesna flora. Mangan je poleg tega pomemben element pri tvorbi tiroksina, osnovnega hormona v ščitnici in ima pomemben učinek na mišične reflekse. Pomanjkanje vodi v apatičnost, neposlušnost, počasno odzivnost in utrujenost.

Zaključek

Kljub temu, da več pomembnih dejavnikov vpliva na obnašanje psa, je prehrana pri tem odločilnega pomena. Poleg dejstva, da različne snovi postanejo med proizvodnim procesom pri visokih temperaturah ”neaktivne”, se pomanjkanje esencialnih sestavin pojavlja tudi kot rezultat oslabljene črevesne flore. Znanstveno je dokazano, da je uravnotežena in močna črevesna flora esencialnega pomena za absorpcijo različnih snovi. Lahka hrana ima lahko tudi negativen vpliv na zdravo delovanje črevesne flore, saj poleni črevesje, to pa pomeni nižji nivo zdravih bakterij v črevesni flori za prebavo lahke hrane.

Videli smo tudi, da visoke temperature med postopkom ekspandiranja/ekstruzije povzročajo izgubo pomembnih snovi. Dodajanje vitaminov B-kompleksa med postopkom ima tako bolj malo učinka, saj je večina B-vitaminov občutljivih na toploto, prav tako pa tudi na svetlobo ter zrak in se zaradi načina proizvodjne večinoma uničijo.

Da boste ohranili splošno telesno zdravje in ustrezno psihično stanje psa, priporočamo naslednje:

  • prepričajte se, ali ima vaš pes zdravo in uravnoteženo črevesno floro, kar je osnova za mentalno zdravje. Za več informacij, kako to doseči, preberite: Stimuliranje črevesne flore po Farm Food Fresh metodi;
  • prepričajte se, da hrana za pse vsebuje kar najmanj kemičnih snovi, za kar bodo jetra zelo hvaležna – hrana Farm Food HE ne vsebujejo nobenih kemičnih snovi;
  • hrana naj vsebuje kvalitetne beljakovine, višje beljakovinske frakcije. Odstotek energije iz beljakovin, kot del v skupni energiji naj ne presega 24%;
  • psi naj uživajo hladno stiskane pelete – tako kot je to v hrani Farm Food HE, kjer temperatura ne presega 75°C in so zato ohranjene in nepoškodovane vse esencialne snovi v hrani;
  • redno nadzirajte pasje iztrebke. Mehki, svetli iztrebki so pogosto znak slabega delovanja črevesne flore. Če s hrano dosežete spremembo in iztrebki postanejo temnejši in trdni, potem je to znak, da je pes zdrav.