Kadar je pri psu vzpostavljena zdrava in uravnotežena črevesna flora, moramo zagotoviti njeno stabilnost. Ker je pasje črevo precej kratko, (sedemkrat krajše od človeškega), se lahko količina koristnih bakterij hitro zmanjša in pojavijo se motnje v ravnotežju črevesne flore. To je tudi eden od razlogov, zakaj volk in drugi divji sorodniki najprej pojejo vsebino želodca  plena in tako dobijo koristne bakterije. Izkušnje so pokazale, da se za razliko od človeka, pri psih črevesna flora od znotraj slabo vzdržuje. Ni zadosti znano, ali je to zaradi kratkega črevesja ali posledica dejstva, da se psu črevesna flora ne obnavlja tako kot volku po vsakem lovu. V primeru, da se koristne bakterije ne obnavljajo sproti in črevesna flora ne ohranja z dnevno prehrano, potem slabi in je vse bolj neuravnotežena.

Prebiotiki, probiotiki in sinbiotiki

Prebiotiki so posebne prehranske vlaknine in sladkorji, ki se ne razpustijo v želodčni kislini in prebavijo v tankem črevesju. Tako pridejo v debelo črevo neprebavljene in služijo kot hrana črevesnim bakterijam, ki jih predelajo v koristne snovi za krepitev zdravja, stimuliranje ter vzdržujejo rasti in aktivnosti črevesne flore.

Komercialno pripravljeni probiotiki za človeško prehrano so po navadi izdelki, ki vsebujejo velike količine mlečnih bakterij, ki predvidoma bogatijo črevesno floro z živimi laktobacili in bifidobakterijami. Za pse so ti izdelki malo vredni, saj so bakterije skoraj vse uničene zaradi visokih temperatur med proizvodnim procesom, poleg tega pa niso zadosti obstojne na želodčne kisline pri psu, da bi se prebile do črevesja. Edini “probiotik” ki po naših izkušnjah preživi kislost v pasjem želodcu, je črevesna flora v vampih prežvekovalcev (goveda, ovc, koz, jelenov, itd.). To ja razlog, zakaj je dodajanje surovih neočiščenih vampov k pasji hrani tako zelo zdravo za vzdrževanje črevesne flore, zato priporočamo, da en dan v dveh tednih psu privoščite izključno Farm Food Fresh Menu Tripe and Heart Complete, ali pa mu v vsakem obroku Farm Food HE 20% (1/5) peletov nadomestite s Farm Food Fresh Menu Tripe and Heart Complete.

Kadar boste želeli mešati različne vrste suhe hrane s surovim mesom bodite previdni, saj surovo meso ali surovi vampi mešani z ekstrudirano hrano v obliki briketov lahko povzročajo prebavne težave. To se ob mešanju mesa s Farm Food He ne bo zgodilo, saj se hladno stisnjeni peleti lahko dopolnjujejo s svežim mesnim obrokom ali doma pripravljeno hrano, ne da bi pri tem prišlo do kakršnihkoli motenj v pasji prebavi.

Simbiotiki so v načelu izdelki, ki vsebujejo tako prebiotike kot tudi probiotike in sestavljajo del dnevne prehrane. Dnevna hrana mora poleg zadostnih hranilnih snovi vsebovati tudi hrano za črevesno floro. Farm Food HE vsebuje naravne sestavine za zaščito želodca in hrano za črevesno floro, zato je njena dejanska prehranska vrednost  precej večja od kalkulirane vrednosti.