Dejavniki, ki moteče vplivajo na črevesno floro so med drugim:

Preveč enostavna in “lahko prebavljiva” hrana

Pogosto ob pojavu driske pri našem hišnem ljubljencu dobimo nasvet, naj preklopimo na  “lahko  prebavljivo” ekstrudirano pasjo hrano, kot je na primer ovčje meso z rižem. Kadar pes uživa neprimerno hrano, postane črevesna flora neuravnotežena in oslabljena, saj v tako predelanih sestavinah   določene kolonije bakterij nimajo hrane in s tem propadejo. Pes se tako znajde v začaranem krogu  in ljudje hitro zaključimo, da je zopet pojedel nekaj napačnega. Edina rešitev za njegovo stanje je čimprejšnja vzpostavitev uravnotežene črevesne flore in potem prehod na hrano, ki to floro tudi podpira.

Kemične snovi

Na žalost zelo veliko pasje hrane še vedno vsebuje kemične snovi, ki povzročajo uničenje črevesne flore. Za črevesno floro so najbolj škodljivi kemični antioksidanti Etoksikvin (E 324), BHT (E 321) in BHA (E 320). Te snovi resno ovirajo rast koristnih bakterij in s tem sproščajo prostor škodljivim bakterijam. Tudi različna kemična barvila, arome in ojačevalci okusov povzročajo neuravnoteženost črevesne flore s preprečevanjem rasti koristnih bakterij.

Antibiotiki

Velika pomanjkljivost antibiotikov pri oralni uporabi je v tem, da v črevesni flori ne uničijo samo škodljivih bakterij, ampak tudi koristne. Po terapijah z antibiotiki se pogosto pojavi driska, zato je črevesno floro potrebno obnavljati takoj na začetku terapije. Ker je črevesje pri psu nakajkrat krajše od človeškega, so posledice terapij z antibiotiki toliko večje kot pri človeku. Iz tega razloga moramo biti zelo konzervativni glede oralne uporabe antibiotikov pri psu in je bolj priporočljivo jemanje antibiotikov v obliki injekcij, ki ima precej manjši negativni vpliv na črevesno floro.

Stres

Velike spremembe povzroča pri psu tudi stres. Postavite se v kožo pasjega mladička in podoživite njegove občutke, kadar zapusti domače gnezdo in dobi novaga lastnika, ali pa se v dobi odraščanja preseli drugam ter se na novo privaja na tuje okolje, vonjave in zvoke ter s tem povezanimi posledicami socializacije.

Staranje

Staranje tudi lahko negativno vpliva na črevesno floro. Starejši ko postaja pes, več pozornosti potrebuje za vzdrževanje črevesne flore. To je veliko bolj pomembno, kot preklop (nepotreben) na hrano za seniorje. Pomislite na starejše ljudi:  ne jedo nič drugače kot takrat, ko so bili mladi, le manj hrane zaužijejo!

Povzetek

Iz vsega povedanega jasno izhaja, da je uravnotežena, močna črevesna flora zelo pomemben, če ne celo najbolj pomemben dejavnik za zdravje psa.

Neuravnotežena črevesna flora ima lahko nepredstavljive posledice. Če je zaščita pred škodljivimi bakterijami od znotraj v črevesju in od zunaj motena, se verjetnost za različne bolezenske težave precej poveča. Šibka črevesna flora namreč ne povzroča samo težav kot so driska, trebušni krči, napenjanje in zmanjšanje splošne odpornosti, ampak vse več znanstvenikov verjame, da motnje v delovanju črevesne flore povzročajo določene oblike kroničnih bolezni, vključno z različnimi oblikami raka. Sami smo se prepričali, da vzrok za večino želodčnih težav, težav s kožo in alergije leži v slabo vzpostavljeni in neuravnoteženi črevesni flori. Te težave lahko začnemo reševati samo, če s pravilno prehrano najprej vzpostavimo red v črevesni flori.