Pomagajte, moj pes…ima  prekomerno težo.

Prekomerna teža pomeni nabiranje viška maščob v telesu, kar je rezultat presežka vnesene energije (kalorij) nad porabljeno. Kot pri ljudeh, se tudi pri psih vse pogosteje pojavlja prekomerna teža. Različne raziskave kažejo, da je 30–40% vseh psov v zahodnem svetu predebelih.

Prekomerna teža vodi do različnih zdravstvenih težav. Veliko psov s prekomerno težo ima težave s srcem, jetri ali ledvicami, trpijo zaradi pregrevanja, se manj gibljejo in se hitreje starajo. Psi s prekomerno težo tudi pogosteje trpijo zaradi težav s sklepi.

Kaj povzroča prekomerno težo (debelost)?

Po našem mnenju je glavna težava v ”zastarelem telesu”, ki še vedno misli in se obnaša kot v predzgodovinskem času in preveč učinkovito skladišči maščobo. Telo ne ve, da ni več potrebno skladiščiti rezerve za čase pomanjkanja. Če bomo psu ponudili preveč hrane, je telo ne bo zavrnilo. Navsezadnje telo ne ve, ali bo jutri zopet dovolj hrane na voljo. Še več, danes telesu ni potrebno več delati za preživetje. Gibanje psa je postalo odvisno od mobilnosti njegovega lastnika.

Naslednji razlog tiči v manjši razliki med fizično in mentalno lakoto. Fizično lakoto lahko delimo na ”energijsko” lakoto in ”tehnično” lakoto. Pri ”energijski” lakoti ima telo na razpolago premalo takoj razpoložljive energije (krvni sladkor) in energija mora biti zagotovljena s hrano ali izgorevanjem maščob v telesu, medtem ko pri ”tehnični” lakoti prazen želodec, kljub temu, da ni pomanjkanja v razpoložljivi energiji, zahteva, da se ga napolni.

Zadnje je tudi eden od vzrokov, zakaj dietna prehrana, ki je bogata z vlakninami, ne deluje dolgoročno. Zaradi voluminoznega polnjenja želodca pes postaja večji in zato se vse bolj razvija ”tehnična” lakota.

Mentalna lakota se pojavi, kadar pes po končanem obroku ne more zadovoljiti svojih potreb po žvečenju. Ne samo, da je presnova pri psu še vedno enaka kot pri volku, ampak je tudi osnovno obnašanje pri malem ali velikem psu enako. Volk bo vedno takoj po obroku ali kmalu po njem nekaj žvečil. Odvisno od tega, kaj ima na razpolago, palico, kost ali kose kože. Pri tem ne gre za zavestno čiščenje zob, ampak se pri žvečenju v telesu ustvarjajo endorfini. Poleg občutka umirjenosti ti endorfini zmanjšajo strah in agresivnost. Z zadovoljitvijo njihovih potreb po žvečenju, psi s tem potešijo svojo mentalno lakoto!

Zelo pomembno je torej, da pes po obroku lahko žveči. Če ni zadovoljil naravnih potreb po žvečenju, bo to kompenziral z iskanjem prijetnega priboljška.

Še en pogost vzrok za debelost pa je v moderni tehnologiji proizvodnje pasje hrane, v ekstrudiranju/ekspandiranju in kuhanju, kjer se sestavine pregrevajo do take mere, da se v nekaterih sestavinah pojavijo neželene spremembe. Še posebno maščobe se s pregrevanjem poškodujejo (transformirajo). Kot rezultat tega pregrevanja se tvorijo snovi, ki po eni strani predstavljajo breme pri presnovi, po drugi strani pa se esencialna hranila pri pregrevanju v celoti ali delno uničijo. Ker telo teži k uravnovešenju, bo pes pojedel več, da bo izničil pomanjkanje teh snovi.

 Kaj napraviti, kadar je pes pretežak?

  • Omogočite mu, da se bo več gibal/vadil. To delajte postopoma, ne zahtevajte preveč od psa.
  • Popolnoma se odrecite priboljškom, kadar pa pes prosi zanje, mu dajte kaj naravnega za žvečenje z malo energije ali brez energije (npr. Farm Food Rawhide). Za nagrado mu naklonite prijazno besedo in ga pobožajte. Lahko mu daste nekaj Farm Food HE peletov.
  • Ne dajte mu hrane, preden ga peljete na sprehod ali pred igro. Tudi volk ni jedel, preden je šel na lov.
  • Razdelite dnevno količino hrane na najmanj 3 obroke, da boste omogočili psu ohraniti kar najbolj uravnotežen nivo krvnega sladkorja. Na ta način boste lahko nakako prepričali ”zastarelo telo”, da ni pomanjkanja in da mu ni potrebno skladiščiti energije. Še več, zaradi manjših porcij hrane se bo želodec po naravni poti skrčil (kar bo trajalo nekaj tednov).
  • Nikakor pa ne prakticirajte diete z lahko hrano. Tovrstna hrana običajno vsebuje veliko vlaknin in malo energije. Zato se pri psu poveča ”tehnična” lakota, s tem pa se mu poveča tudi želodec.
  • Če trenutno hranite psa z ekstrudirano/ekspandirano hrano (obe vrsti boste spoznali po tem, da briketi plavajo na vodi), potem priporočamo, da preidete na Farm Food HE, ki je hladno stiskana hrana in z njo bo pes dobil vse, kar potrebuje, zapolnila pa bo tudi pomanjkanje, ki ga je bil pes deležen pri ekstrudirani hrani.
  • Ne dajte mu več kot 60–75% priporočene dnevne količine hrane in dopolnite to še z 10–15% neočiščenih vampov za izboljšanje črevesne flore.
  • Prepričajte se, da bo pes izpolnil svoje potrebe po žvečenju po obrokih in potešil ”mentalno” lakoto. Najboljši način za to je Farm Food Rawhide kost. Vedno mu pustite kakšno kost ležati naokoli. Kadar vas pes prosi, vzemite kost iz njegovega koša in mu jo dajte. Farm Food Rawhide kosti ne vsebujejo skoraj nič maščob, beljakovine pa so čisti kolagen, tako je hranilna vrednost Farm Food Rawhide nič. In ker kolagen ne gre v krvni obtok, ga lahko žvečijo tudi psi z alergijami na hrano.

Pomembno:

Kadar telo izgublja težo, se maščoba pretvarja v energijo. V večini primerov se v telesni maščobi nalagajo nepredelane škodljive snovi. Količina in vrsta teh snovi je tesno povezana z vrsto hrane (in priboljškov), ki jih vaš pes uživa. Takoj, ko bo vaš pes začel izgubljati težo, se bodo te snovi sprostile in možno je, da se bodo pojavili simptomi razstrupljanja. Simptomi so lahko odpadanje/menjava dlake, tanko blato, lizanje tačk, mozolji na dimljah itd. Razstrupljevalni proces je naravna reakcija telesa in je ne morete prekiniti, ko se pojavi. Ker Farm Food HE ne vsebuje kemičnih snovi (kot so antioksidanti, konzervansi, barvila, umetne arome in pospeševalci okusov) in se v njej tudi niso tvorile škodljive snovi zaradi pregrevanja, se bo prekinil vnos vseh škodljivih snovi v telo. To nudi jetrom dodatno pomoč, da ”počistijo nesnago”. Izboljšanje črevesne flore pa bo pospešil še dodatek neočiščenih vampov, s tem pa bo vaš pes spet postal zdrav in aktiven.

 

©Farm Food Dog Food, Gerrit de Weerd

Leaflet from the series ”Help my Dog”: the natural holistic approach to fighting health problems in dogs.

Brošura iz serije ”Help my dog”: naravni holistipni pristop k reševanju zdravstvenih težav psov.