Pomagajte mojemu psu…ima občutljivo črevesje.

“Občutljivo črevo” postaja vedno bolj resna težava. Vse več psov trpi, ker jedo “nekaj narobe” in imajo neprestane težave z drisko in/ali redkimi iztrebki. Če odpeljete psa k veterinarju, boste najpogosteje slišali nasvet, da je najbolje, če preklopite na ”lahko hrano”. Po naših izkušnjah je to napačen nasvet in bo samo še poslabšal simptome.

Nekaj o volku

Volk je bil lovec in je brskal za hrano ter prebavil praktično vse, kar je pojedel. Ponavadi je najprej pojedel vsebino želodca svojega plena, ki je vsebovala bakterije vseh vrst. To mu je pomagalo, da je vzdrževal bogato, stabilno črevesno floro. V želodcu in črevesju plena so bile različne skupine bakterij in bakterijskih spor, tako se je volk oskrbel z raznolikimi in uravnoteženimi črevesnimi bakterijami. Še več. S tem ko je užival raznoliko hrano, so imele različne bakterije ”dovolj hrane”.

Za preživetje je torej volk potreboval močno in zdravo črevesje, ker se ni mogel ustaviti vsakih 5 minut, medtem ko je lovil svoj plen. Posledično je bilo zdravo in močno črevesje bistvenega pomena za volkovo preživetje. Kot smo se naučili iz osnov zdrave prehrane pri ljudeh, je močno in zdravo črevesje odvisno od kvalitete črevesnih bakterij. Njihova kvaliteta pa je večinoma določena s prisotnostjo raznovrstnih stabilnih skupin bakterij, količine v posamezni skupini in razmerja med skupinami. Če je to ravnovesje porušeno, potem imamo opravka z disbakteriozo.

Disbakterioza je glavni razlog za občutljivo črevesje in/ali permanentno tekoče blato ter ima zelo neugoden vpliv na celotno zdravje psa. Homeopatija in naturopatija zagovarjata stališče, da vse bolezni izhajajo iz nezdravega črevesja.

Kaj je glavni vzrok za ”občutljivo črevesje”pri psu?

Nasprotno od volka – ki uživa samo naravno hrano – pa udomačeni psi uživajo vse več tako imenovane modificirane hrane. Mednje spadajo lahko prebavljiva hrana na osnovi riža in jagnjetine ali piščanca. Hrana je ekstrudirana ali ekspandirana, kar pomeni, da je potrebnih zelo malo črevesnih bakterij ali skupin bakterij za razgradnjo take hrane. Vse manjše število bakterij v črevesju se odraža v hitrem vznemirjenju črevesja. Hrana se nepravilno razgrajuje, s tem ostanejo deli hrane neprebavljeni v debelem črevesu, to pa sproži različne fermentacijske procese, ki uničujejo lastno črevesno floro. Če pes v taki situaciji spet zaužije nekaj napačnega, temu najpogosteje sledi obisk veterinarja in diagnoza ”občutljivega črevesja”.

Gliste oziroma drugi notranji zajedalci lahko uničijo črevesno floro. Pomembno je, da pri psu neprestano preverjate, ali ima notranje zajedalce. Črevesna infekcija, ki jo zdravijo z antibiotiki, še dodatno prispeva k neravnovesju črevesne flore. Kemični dodatki v hrani, npr. antioksidanti (BHT in BHA) in konzervansi, tudi zelo neugodno vplivajo na črevesne bakterije, ker blokirajo njihovo normalno rast.

Kako lahko ponovno dosežemo ravnovesje pri ”občutljivem črevesju”?

Že prej smo poudarili, da so glavni problem šibke črevesne bakterije. Rešitev je v vnosu različnih uravnoteženih bakterij v pasje črevesje. To lahko dosežete tako, da psu omogočite uživanje svežega mesa več dni, najmanj trikrat dnevno. Pomembno je, da sveže meso vsebuje vdelik delež surovih, neočiščenih, zelenih vampov. Če so v obliki zamrznjenega popolnega surovega obroka, jih odmrznite pri sobni temperaturi, nikakor jih ne odmrzujte v mikrovalovni pečici, ker se v njej uničijo vse bakterije.

Glede na resnost ”občutljivega črevesja”lahko takoj pričnete dajati psu sveže meso. Pri resni diareji mu 2 do 3 dni dajajte sveže meso, ki ste ga na hitro potopili v vrelo vodo. Po nekaj dneh mu dajte samo surovo meso. Z mesom, obogatenim z vampi, hranite psa 7–10 dni, nato preklopite na Farm Food HE. Od resnosti težav je odvisno, kako dolgo bo potrebno ponavljati terapijo z vampi, da se bo v črevesju vzpostavilo ravnovesje. Ko boste rešili težavo, dajte psu sveže meso najmanj 1 do 2-krat mesečno, mlademu psu pa 1-krat tedensko.

”Mesni dan” lahko oblikujete tudi tako, da psu daste sveže vampe – Farm Food Fresh Menu Tripe & Heart Complete skupaj s Farm Food HE. S tem boste pri psu vzpostavili zdravo in uravnoteženo črevesno floro in imeli ob  sebi zdravega psa!

Če ima vaš pes uravnotežene črevesne bakterije, bo z uživanjem Farm Food HE ostala raznolikost bakterij nedotaknjena in vaš pes ne bo v hipu zbolel, če bo pojedel kaj napačnega. Črevesno floro vašega psa lahko ohranite v vrhunski kondiciji, če mu občasno privoščite obrok s surovimi vampi. Na ta način bo ”občutljivo črevesje” za vašega psa preteklost.

Pomembno:

  • Če je vaš pes resno zbolel in je dobil vročino, ne odlašajte z obiskom pri veterinarju.
  • Če je pes na antibiotikih, mu dajajte vitamine B-kompleksa še en teden po končani terapiji z antibiotiki (odvisno od teže psa, 4-kratno otroško dozo). Antibiotiki ustavijo naravno tvorbo B-vitamina v debelem črevesu.
  • Uporaba za človeka pripravljenih črevesnih bakterij ne bo koristila vašemu psu. Vrednost pH v pasjem želodcu je tako nizka, da ne bo preživela nobena bakterija (razen, če so odporne na kisline tako kot bakterijske spore prežvekovalcev).
  • Vsa suha hrana je sterilna (ne vsebuje bakterij). Tudi konzervirana in ostala hrana, ki ne zahteva zamrzovanja, je sterilna in zato ne prispeva k zbiranju ali vzdrževanju črevesnih bakterij.

 

©Farm Food Dog Food, Gerrit de Weerd, Leaflet from the series ”Help my Dog”: the natural holistic approach to fighting health problems in dogs

Brošura iz serije ”Help my dog”: naravni holistični pristop k reševanju zdravstvenih težav psov.