Pomagajte mojemu psu…ima težave s kožo/dlako.

”Koža je ogledalo zdravja.” Ta trditev zagotovo velja za pse. Veliko kožnih težav je posledica črevesnih težav. Težave s kožo so zelo redko posledica zunanjih vplivov. Na splošno med zunanje vplive uvrščamo alergije na insekte in pršice, ki pa se pojavijo, če je koža v slabem stanju.

Kaj povzroča težave s kožo?

Koža je največji organ v telesu in predstavlja podaljšek jeter v boju z razstrupljanjem telesa. Veliko kožnih težav je povezanih z neustreznim delovanjem črevesja. Če določeni dejavniki preprečujejo učinkovito delovanje črevesne flore, potem to pomeni, da so črevesne bariere poškodovane in škodljive snovi, plesni in bakterije vstopajo v krvni obtok skozi steno črevesja. To pomeni, da imajo jetra dodatno težko delo, da se znebijo teh snovi. Odpadne snovi in strupi se začasno nalagajo v kožnem vezivnem tkivu. Če vnašamo v telo preveč odpadnih snovi in strupov, bo to kontaminiralo vezivno tkivo in preobremenilo celično tkivo. To je glavni razlog za pojav celulitisa in lahko onemogoča preskrbo celic in izločanje škodljivih snovi iz njih.

Kot smo že omenili, se pri procesu ekstruzije/ekspandiranja pasje hrane zaradi pregrevanja spremenijo lastnosti nekaterih sestavin. To lahko privede do naželenih škodljivih snovi, ki jih morajo jetra razgraditi. Pregrevanje v glavnem prizadene (transformira) maščobe. Tranformirane maščobe motijo proces prebave v tankem črevesu, ki sčasoma moti tudi prebavo beljakovin in tvori strupe v telesu. S tem pa je veliko breme naloženo jetrom in posledično tudi koži. Kemični dodatki, kot so antioksdanti BHT in BHA, konzervansi, barvila in drugi dodatki pomembno vplivajo na kožne težave pri psih.

Zgoraj omenjeni dejavniki, posamezno ali v kombinaciji med seboj, pogosto povzročijo začetek težav, kot so težave na koži ali dlaki, alergije na hrano, črevesne težave, težave sklepov itd.

Kako ravnati v primeru akutnih težav s kožo?

  • Če so težave s kožo pri vašem psu povezane s temperaturo, gre ponavadi za infekcijo. V tem primeru, prosimo, obiščite veterinarja.
  • Za preprečitev bakterijske infekcije razdražen del na koži obravnavajte z raztopino Betadine.
  • Ne razčešite pasje dlake, ker boste s tem poškodovali naravni zaščitni sloj kože. Uporabljajte samo mehko ali gumijasto ščetko.

Rešitev za večino kožnih težav

Težave s kožo (in dlako), črevesne težave in alergije na hrano so pogosto med seboj povezane. V nadaljevanju je opisano, kako reševati težave s kožo.

  1. Težave na koži skoraj vedno pomenijo motnje v delovanju črevesne flore, zato je zelo pomembno, da najprej poskrbite za obnovo črevesne flore pri vašem psu. Črevesno floro boste najlažje ponovno vzpostavili tako, da boste psa hranili s svežim mesom. Nekaj dni mora pes uživati najmanj 3 obroke svežega mesa dnevno (psi, mlajši od dveh let, pa 4 obroke dnevno). Pomembno je, da sveže meso vsebuje velik delež neobdelanih (neočiščenih) vampov. Ta prehranski režim s svežim mesom priporočamo tudi za pse, pri katerih obstaja sum na alergijo na goveje meso, saj so tovrstne alergije izjemno redke. Pes naj zaužije surovo meso pri sobni temperaturi. Če mu boste ponudili zamrznjen popolni mesni obrok, ga v nobenem primeru ne odmrznite ali pogrevajte v mikrovalovni pečici, saj boste tako uničili vse koristne bakterije, potrebne za vzpostavitev črevesne flore. Bolj enostavno kje, če mu ponudite Farm Food Fresh Menu, kjer samo odprete vrečko in mu ponudite vsebino! 

V primeru, da so kožne težave povezane z močno diarejo, dajte psu prve 2 do 3 dni sveže meso, ki ste ga predhodno za trenutek potopili v vrelo vodo. Najmanj 7 dni hranite psa s surovim mesom, ki vsebuje priporočen odstotek neočiščenih vampov in to ponavljajte, dokler blato zopet ne postane temno in trdno. Ko boste opazili to spremembo, lahko zopet preklopite na Farm Food HE.

Če pes trpi za kožnimi težavami, to pomeni, da je celoten metabolni proces moten, zato bo potreben čas, da se ravnovesje ponovno vzpostavi. Zato prvih nekaj mesecev k Farm Food HE dodajajte tudi sveže meso z neočiščenimi vampi. Če se bo po nekaj mesecih koža obnovila, dlaka pa zopet postala sijoča, potem vsaj dvakrat mesečno prakticirajte obrok s svežim mesom, v katerem naj bo velik delež surovih neočiščenih vampov.

Pri reševanju kožnih problemov je pametno, da k Farm Food HE obrokom vsak dan dodate tudi nekaj surovih neočiščenih vampov. Ko se bo psu povrnilo zdravje in se bo črevesna flora uravnala, bo Farm Food HE ohranjala črevesno floro v dobri kondiciji. Za t. i. občutljive pse je pomembno vzdrževanje njihove črevesne flore. Zanje je pomembno, da redno uživajo neočiščene vampe, in sicer samostojno ali v kombinaciji s Farm Food HE.

  1. Da bi preprečili vnos škodljivih in transformiranih sestavin, je najbolje, da se izogibate ekstrudiranim/ekspandiranim izdelkom in izdelkom, pečenim na visokih temperaturah. Tovrstne izdelke boste prepoznali po tem, da plavajo na vodi. Ne dajajte psu izdelkov, ki vsebujejo kemične snovi, kot so antioksidanti (BHT, BHA in Etoksikin), barvila, konzervansi itd. Poleg tega, da te snovi prizadenejo črevesno floro vašega psa, tudi dodatno obremenjujejo jetra in kožo.
  2. Dokler ne rešite težav pri psu, priporočamo, da mu ne dajete nobenih priboljškov iz kože, prašičjih posušenih ušes itd. Najbolje je, da mu za priboljšek ponudite izdelke iz vampov ali žvečilke Farm Food Rawhide, saj je to edina skupina tovrstnih izdelkov, ki je popolnoma pod veterinarskim nadzorom in je garantirano varna za psa, ne glede na njegove alergije.

Pomembno!

Med zgoraj pripročeno terapijo se bodo simptomi, kot so težave s kožo ali praskanje, pogosto začasno poslabšali. Morda se vam bo zdelonenavadno, vendar je to pozitiven znak. Ta t. i. ”homeopatska reakcija”je rezultat dejstva, da je pasji metabilezem (jetra) začel s procesom razstrupljanja celotnega organizma. Razstrupljanje mora nastopiti, preden se prične zdravljenje. Zaradi tega ne bodite zaskrbljeni, če bo vaš pes nenadoma začel izgubljati dlako. Čez nekaj časa se bo koža pričela obnavljati, dlaka pa gostiti in postajati vse bolj sijoča.

 

©Farm Food Dog Food, Gerrit de Weerd, Leaflet from the series ”Help my Dog”: the natural holistic approach to fighting health problems in dogs

Brošura iz serije ”Help my dog”: naravni holistični pristop k reševanju zdravstvenih težav psov.