Pomagajte mojemu psu…ima težave z analnimi žlezami.

Analni žlezi se nahajata ob pasjem anusu. Gre za dve mali odprtini, ki se odpirata neposredno v anus. Žlezi proizvajata tekočino z močnim vonjem, ki se izloča, kadar gre pes na blato. Vonj izločka analne žleze služi psu za označevanje, druga funkcija te žleze pa je zbiranje odpadnih produktov presnovnih procesov.

Veliko psov ima težave z analnimi žlezami, ker se neustrezno praznijo.

Z zbiranjem snovi v analnih žlezah pa lahko pride do njihovega prenapolnjenja. To povzroča draženje in srbenje. Pes se bo prekomerno lizal ali drsal z zadnjim delom po tleh. Prenapolnjene analne žleze so zelo dovzetne za infekcije, ki lahko vodijo do vnetnega stanja analnih žlez. Praznjenje prepolnih analnih žlez doma ali pri veterinarju lahko za nekaj časa odpravi težavo, ublaži pritisk in odpravi draženje.

V primeru ponavljajočih se težavse včasih pojavi tudi nasvet o kirurški odstranitvi teh žlez. Vendar ne upoštevajte teh nasvetov!! Vaš pes bo s tem izgubil možnost markiranja pred drugimi psi in s tem svojo identiteto. To bi bil za psa velik stres, ki lahko vodi v agresivnost. Z odstranitvijo analnih žlez pa bi presnovni sistem izgubil mesto za odlaganje odpadnih snovi, kar bi pomenilo še dodatno breme za kožo.

Kaj povzroči, da so analne žleze prenapolnjene?

Pomembno je dejstvo, da sta pri težavah z analnimi žlezami v večini primerov obe žlezi polni. Zato se ponuja logičen zaključek, da najverjetneje obstaja ”tehnični”vzrok za te taževe. Običajno se analne žleze sprazni s pritiskom nanje, ko gre pes na blato. Čeprav so znani tudi primeri, kjer nepravilnosti pri pasji postavi onemogočajo naravno praznjenje analnih žlez, pa se večina težav pojavi zaradi preredkega ali pretrdega iztrebka.

Če je iztrebek preredek, je nemogoče pritisniti dovolj močno na žleze, če pa je iztrebek pretrd in presuh, je pritisk na anus povečan in se zapre. V obeh primerih to pomeni, da ostaneta žlezi še naprej polni in imamo težavo. Tako kot veliko psov danes trpi zaradi preredkega blata, je v zadnjih letih opazno tudi veliko naraščanje težav zaradi pretrdega blata. Eden od razlogov je v ”igri” med različnimi proizvajalci pasje hrane. Ti  med seboj tekmujejo, po kateri hrani se izloča manj iztrebkov. Delno ta ”igra”temelji na domnevi potrošnikov, da je pri manjši količini iztrebka hrana boljše prebavljena. Četudi je nekaj resnice v tej trditvi, pa je dejansko količina iztrebka odvisna od količine vlaknin v hrani in vsebnosti vlage, ki ostane v blatu po izločanju vlage iz debelega črevesja. Na slednje vplivajo različni dodatki v hrani, ki naredijo iztrebek trši in bolj suh ter dajo vtis, da je bila hrana bolje prebavljena. Visoka vsebnost kosti v hrani ravno tako povzroča bolj suh iztrebek in to zaradi visoke vsebnosti mineralov in pepela (več kot 6%) v taki hrani.

Kako pomagati pri težavah z analnimi žlezami?

Najprej je potrebno analne žleze izprazniti. Če ne želite tega opraviti sami, se obrnite na veterinarja, še posebno, če je prišlo do infekcije.

Da bi se izognili kar največ težavam, ki se lahko pojavijo naknadno, priporočamo, da se poslužite bolj drastičnih ukrepov. Kot ste lahko že prebrali, težave z analnimi žlezami pogosto povzroča blato, ki je bodisi premehko ali pretrdo, zato se podrobneje posvetimo temu.

Če je blato vašega psa permanentno premehko, potem si oglejte prispevek ”Pomagajte, moj pes…ima preobčutljivo črevesje!” Sledite nasvetom, kaj narediti, da se bo tudi vašemu psu izboljšalo stanje in bodo težave izginile ali se pomembno zmanjšale, hkrati pa se bo izboljšalo tudi splošno stanje vašega psa.

Če je po drugi strani blato vašega psa pretrdo in presuho, je pomembno, da blato postane mehkejše in se lažje izloči. To se bo zgodilo le, če se bo izločalo manj vlage iz debelega črevesja, s čemer dobi iztrebek bolj naravno obliko. To lahko dosežete med drugim tudi s prehodom na hrano Farm Food HE.

Pri Farm Food smo se odločil, da ne bomo sodelovali v tej ”igri”. To pomeni, da ”Farm Food iztrebki”, četudi so trdni, niso presuhi. Iztrebki imajo normalno vsebnost vlage, kar omogoča, da lažje zdrsnejo in psu ni potrebno premočno pritiskati, da bi izločil vsebino iz analnih žlez. Farm Food HE je hrana z zelo visoko prebavljivostjo. Toda kljub temu boste po prehodu na hrano Farm Food HE na začetku opazili, da bo vaš pes iztrebljal enkrat več kot ponavadi in tudi večjo količino blata.

Zelo pogosto imajo psi s pretrdim in presuhim iztrebkom neuravnoteženo in šibko črevesno floro. Če je tako tudi pri vašem psu, potem je možno, da boste po prehodu na Farm Food HE opazili nekaj driske. V tem primeru vam svetujemo, da sledite napotkom, ki so opisani v poglavju o ”občutljivem črevesju”. Informacije in napotke lahko najdete tudi v prispevku ”Pomagajte, moj pes…ima občutljivo črevesje!?”

 

©Farm Food Dog Food, Gerrit de Weerd, Leaflet from the series ”Help my Dog”: the natural holistic approach to fighting health problems in dogs.

Brošura iz serije ”Help my dog”: naravni holistični pristop k reševanju zdravstvenih težav psov.