Poleg ekstrudiranja, kot zelo razširjenega načina proizvodnje suhe hrane, poznamo tudi hladno stiskanje – peletiranje. Največja razlika med obema načinoma je končna temperatura med proizvodnim procesom. Pri ekstrudiranju se temperatura hrane pod vplivom pritiska in dodane toplote dvigne visoko nad 100 °C in dobimo brikete, med peletiranjem pa temperatura ne presega 75°C, ko se sestavine v peletirki brez dodatne temeprature oblikuje v pelete. Da ima visoka temperatura negativne učinke na pomembne sestavine, je splošno znano dejstvo že iz prehrane za ljudi.

Ekstrudiranje so sprva uvedli zato, da bi povečali prebavljivost ogljikovih hidratov (žit). Vendar pa to ni edina možnost, saj se da ogljikove hidrate predhodno obdelati podobno kot pri kuhanju. Ker se prebavljivost preostalih sestavin (beljakovin, maščob, vitaminov, mineralov in elementov v sledovih) z ekstrudiranjem ne poveča, je tovrstni proizvodni postopek odveč in ga velja celo opredeliti kot negativnega, saj je težko oceniti učinke kemijskih procesov, ki se odvijajo pri temperaturah nad 100 °C. Predvsem maščobe in določeni vitamini (zlasti vitamini B-kompleksa) so zelo občutljivi na segrevanje nad 100 °C. Ko se maščobe “pečejo”, med drugim nastaja veliko prostih maščobnih kislin, ki zelo negativno vplivajo na presnovo v jetrih.

Pri hladnem stiskanju se vse sestavine najprej ustrezno pripravi, napravi enotno mešanico in v peletirki pod določenim pritiskom stisne skozi matrico, da se oblikujejo peleti. Ker so sestavine enake, kot se jih uporablja v človeški prehrani, torej tudi visoko vredne živalske beljakovine in maščobe, ni potrebno dodajati konzervansov in antioksidantov, saj so reduktivne lastnosti v maščobah topnih vitaminov zadostne za zagotovitev dolgega roka trajanja. Temperatura, ki se sprošča pri tem postopku pa je samo posledica trenja zaradi potiskanja zmesi skozi peletirko.

Za več podrobnosti si preberite:  Kaj je dobra hrana za pse v zavihku HRANA IN ZDRAVJE.

Poleg različne strukture sestavin v briketih in peletih pa se obe obliki suhe hrane med seboj bistveno razlikujeta po tem, kako poteka njuna prebava v pasjem organizmu. Medtem ko se pri hladno stiskanih peletih hranilne snovi sproščajo počasi in bolj enakomerno, to pomeni, da se hrana Farm Food HE v želodcu razgrajuje počasi, pa ekstrudirani briketi najprej absorbirajo želodčne sokove, se napihnejo in lebdijo v želodcu, nato pa hitro razpadejo.

Za boljšo predstavo o tem, kaj se dogaja v prebavnem sistemu, lahko sami napravite naslednji poizkus:

  1. vzemite enako količino Farm Food HE in katerekoli ekstrudirane pasje hrane;
  2. v en kozarec stresite pelete Farm Food HE, v drugega brikete;
  3. do polovice ju napolnite s toplo vodo;
  4. dodajte žličko kisa, za imitacijo prebavnih sokov v želodcu;
  5. opazujte dogajanje v kozarcih in videli boste, kaj se dogaja v pasjem želodcu.

Razlika med obema je očitna.

Dokazane prednosti Farm Food HE pred ekstrudiranimi briketi

1. Rast mladih psov je veliko bolj enakomerna

Kadar mladiče od trenutka, ko lahko začnejo uživati trdno hrano, začnemo hraniti z izdelki Farm Food HE, rastejo veliko bolj enakomerno, brez dobro znanih šokov in bolečin pri rasti. Ta enakomerna rast pripomore k boljšemu in bolj sorazmernemu razvoju kosti, vezi in kit, zaradi česar so tudi veliko bolj čvrste. Vzreditelji nam vedno znova potrjujejo presenetljivo dejstvo, da psi, ki uživajo hrano Farm Food, rastejo počasneje v primerjavi z drugimi psi iz istega legla, ki uživajo drugo hrano. Ko pa enkrat odrastejo, so po velikosti enaki. To je zelo očitno predvsem pri večjih pasmah.

2. Psi so močnejši in bolj mišičasti

Psi po naravi jedo živalske beljakovine sesalcev. Zato smo pri razvoju peletov Farm Food HE upoštevali naravni prehranjevalni vzorec psov. Tako pri pripravi linije izdelkov Farm Food HE kot vir beljakovin uporabljamo goveje meso namesto piščančjega. Aminokislinski vzorec govejega mesa se namreč pri psih najbolje ujema z naravno strukturo telesa. Psi so tako močnejši in bolj mišičasti.

Zakaj se pri Farm Food izogibamo piščančjemu in perutninskemu mesu nasploh?

Večina piščančjega oziroma perutninskega mesa, ki se uporablja v hrani za pse, je pridobljena iz živali, zaklanih na vrhuncu rasti (pitani piščanci, stari od 5 do 6 tednov), v njihovem mesu pa so prisotni naravni rastni hormoni. Poleg tega vsebuje hrustanec veliko prolina, oziroma “lažnih aminokislin”, ki negativno vplivajo na delovanje pravih aminokislin (prolin je antagonist).

Po več kot 30-letnih izkušnjah Farm Fooda, kombinacija zgoraj navedenih dejavnikov negativno vpliva na celostno zdravje psov. Zdi se, da zaradi naravnih rastnih hormonov trpita predvsem rast mladih psov ter rodnost psic. Ob uporabi odraslih kokoši (amortiziranih nesnic), se ti negativni učinki ne pojavijo oz. se pojavljajo bistveno redkeje.

3. Psi so živahnejši in imajo bolj stabilen karakter

Vedno znova slišimo, da so psi lastnikov, ki so prešli na pelete Farm Food HE, veliko bolj živahni in veseli. To gre pripisati uporabi visoko kakovostnih in naravnih sestavin. Ker uporabljajo predvsem visoko kakovostne goveje beljakovine, je 24% beljakovin v hrani popolnoma dovolj, da so pokrite  potrebe po aminokislinah. Na ta način pri prebavi nastane bistveno manj odpadnih snovi, zaradi česar so manj obremenjena tudi jetra.

Tudi dejstvo, da peletom Farm Food HE niso dodali nobenih umetnih barvil, arom ali kemijskih antioksidantov, kot tudi ne zgoščevalcev in konzervansov, zelo verjetno pripomore k stabilizaciji karakterja psa in ima nanj pozitiven vpliv.

4. Dlaka je bolj kakovostna in gostejša

Predvsem zaradi uporabe čistih govejih maščob, ki pred dodajanjem peletom Farm Food HE niso bile segrete nad 90 °C, je presnova pri psih manj obremenjena. Poleg tega je hrana dopolnjena še z lecitinom in hladno stiskanim lanenim oljem ali škotskim lososovim oljem za dodatne omega 3 in omega 6 maščobne kisline. Ob upoštevanju dejstva, da v tej hrani ni umetnih snovi je razumljivo, da koži ni potrebno igrati vloge organa za izločanje nečistoč in strupov. Vse to, skupaj z uporabo visokokvalitetnih beljakovin, pomaga pri reševanju s prehrano povezanih problemov s kožo in dlako, zaradi česar sta barva in struktura dlake ponovno taki, kot morata biti!

5. Starejši psi doživijo “drugo mladost”

Presenetljivo veliko uporabnikov izdelkov Farm Food HE poroča, da starejši psi ostanejo veliko bolj aktivni in živahni v primerjavi s psi iste starosti, ki dobivajo briketirano hrano.

Od ljubiteljev psov prav tako redno slišimo, da njihovi psi doživljajo “drugo mladost”, po tem ko so prešli na hrano Farm Food HE. To dejstvo gre v celoti pripisati edinstveni sestavi in visoki stopnji naravnosti sestavin linije Farm Food HE, ki ostanejo povsem nedotaknjene, saj hrana ni ekstrudirana, temveč hladno stiskana.

6. Hrana Farm Food HE pripomore k veliko boljšemu iztrebljanju

Psi, ki se prehranjujejo z izdelki Farm Food HE, imajo na splošno čvrste iztrebke in zelo temne. To dejstvo gre v celoti pripisati zelo dobri prebavljivosti sestavin.  Ker hrana Farm Food HE na kilogram teže vsebuje veliko energije s prebavljivostjo višjo od 86 %, je količina iztrebkov, ko se pes enkrat navadi na hrano, relativno majhna.

Na splošno velja, da kar drugi proizvajalci hrane obljubljajo, Farm Food uresniči.